Gezondheid


Op deze pagina vindt u informatie, downloads en/of links naar artikelen die betrekking hebben en/of kunnen hebben op de gezondheid van de rassen binnen de Pekingees & Dwergspanielclub.

Patella Luxatie

De knieschijf ofwel patella ligt normaal gesproken in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen. Bij patella luxatie schiet deze van zijn plaats (naar binnen of naar buiten). De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de kniebuiging. Bij een luxatie van de knieschijf valt deze functie weg. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen.

 

Voor meer informatie kunt u de bijlage downloaden!

Download
Patella Luxatie
Meer informatie over Patella Luxatie
fok_patellaprobleem.pdf
Adobe Acrobat document 82.9 KB
Download
Het Patella Probleem bij de Hond door Prof. Drs. F.J. Meutstege
fok_patellaprobleem.pdf
Adobe Acrobat document 82.9 KB
Download
Lijst adressen dierenartsen Patella testen.
Lijst met dierenartsen die volgens Meutstege protocol Patella Luxatie testen uitvoeren.
Lijst van patella dierenartsen Nov. 2012
Adobe Acrobat document 238.7 KB
Download
Uitslagformulier Patella Luxatie
Dit formulier kunt u gebruiken om de Patella Luxatie uitslag van uw hond te laten noteren.
UITSLAGFORMULIER PL P&D.pdf
Adobe Acrobat document 51.6 KB

Erfelijke oogaandoeningen

Binnen onze rassen kunnen erfelijke oogaandoeningen voorkomen die tot blindheid kunnen leiden. Bepaalde aandoeningen zien we bij een bepaald ras meer dan bij andere rassen. In de bijlage zullen een aantal oogaandoeningen worden beschreven.

 

Binnen de meeste rassen van onze vereniging zijn de fokkers verplicht jaarlijkse oogtesten uit te voeren. Dit betreft een ECVO test. ECVO staat voor het European College of Veterinary Ophthalmologists. De panelleden zijn gehouden aan afspraken rondom het onderzoek. Deze afspraken zijn vastgelegd in het ECVO-scheme en de ECVO-Procedure Notes.

 

De ECVO-oogonderzoeksresultaten zijn maximaal 12 maanden geldig, met uitzondering van enkele afwijkingen die aangeboren zijn of afwijkingen die (chirurgisch) kunnen worden gecorrigeerd, zoals bijvoorbeeld CEA, RD (multi) focaal, distichiasis, entropion, ectropion etc. Voor deze laatste groep is de uitslag blijvend.

 

Het wordt aanbevolen de hond jaarlijks op de aanwezigheid van als erfelijk beschouwde oogaandoeningen te onderzoeken.

 

U kunt hieronder een overzicht van de erfelijke oogaandoeningen waarop getest wordt downloaden. Tevens kunt u een lijst met adressen van ECVO oogartsen downloaden.

 

Download
Erfelijke oogaandoeningen omschrijving
Erfelijke oogaandoeningen.pdf
Adobe Acrobat document 40.5 KB
Download
Lijst met adressen van ECVO oogartsen
Lijst van dierenartsen die als panellid zijn erkend door de afdeling gedrag, gezondheid en welzijn (GGW) van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland te Amsterdam en de European College of Veterinary Opthalmologists en het oogonderzoek volgens het protocol mogen verrichten.
ECVO oogarts adressen.pdf
Adobe Acrobat document 50.1 KB

Syringomyelia

Het wordt veroorzaakt door een misvorming van de schedel met als gevolg dat de schedel te klein is voor de hersens. Dit dwingt de hersenen uit te puilen in het achterhoofdsgat, in het ruggenmergkanaal. De vloeistof, die normaal door de hersenen en het ruggenmergkanaal circuleert, raakt geblokkeerd, waardoor de druk van de vloeistof omhoog gaat, hetgeen de vorming van holtes gevuld met vloeistof (syrinx) in de ruggengraat veroorzaakt. Deze holtes en de druk die zij uitoefenen op de zenuwuiteinden hebben vaak neurologische bijwerkingen en kunnen zeer pijnlijk zijn.

 

Voor meer informatie kunt u de bijlagen downloaden.

Download
Chiari-like malformatie en syringomyelie
Chiari-like malformatie en syringomyelie Nederlandse Vertaling door Paul Mandigers.
CMSM NL door Paul Mandigers.pdf
Adobe Acrobat document 806.9 KB
Download
BVA informatie folder over CMSM ENGELSTALIG
BVA_CMSM_faq Engels.pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB

Epilepsie

Epilepsie is een aandoening waarbij er herhaaldelijk toevallen optreden. De frequentie kan variëren tot eens in de zoveel jaar tot enkele weken of zelfs dagen. Bij een epileptische aanval vindt een ontsporing van de elektrische hersenactiviteit plaats. Dit leidt uiteindelijk tot een soort ontlading in de hersenen dat zich uit in de uiteindelijke epileptische aanval.

 

Wij verwijzen u naar de te downloaden bijlage voor meer informatie over epilepsie.

Download
Epilepsie bij honden
Epilepsie bij honden.pdf
Adobe Acrobat document 50.6 KB

MVD

Mitralis Valve Disease (MVD) is een erfelijke hartklepafwijking, die o.a. regelmatig voorkomt bij de King Charles Spaniel, de Cavalier King Charles Spaniel en de Japan Chin; daarnaast komt het voor bij Dwergpoedels, Dwergschnauzers, Teckels, Terriers en Cocker Spaniels. Veelal bij kleine rassen dus.

Download
Mitralis Valve Disease
MVD
MITRALIS VALVE DISEASE.pdf
Adobe Acrobat document 68.3 KB